20.09.2014

Pikle warzywne.



Składniki na dwa słoiki:

- kilka różyczek kalafiora 
- 4 ogórki gruntowe
- 1 marchewkę
- 2 papryki
- 8 pieczarek
- 1 cebulę
- 1 cukinie.

Do słoików: 

- po dwa liście laurowe
- po 5 ziarenek ziela angielskiego
- po 1,5 łyżeczki gorczycy
- po 2 ząbki czosnku.

Zalewa:

- 4 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu 10%
- 1,5 łyżki soli
- 1/2 szklanki cukru.

Na początek, sparzam wrzątkiem kalafiora, a do wyparzonych słoików wkładam przyprawy (liście laurowe, ziela angielskie, gorczycę i czosnek).
Następnie układam warzywa w słoikach. Najpierw ogórek pokrojony w krążki, potem paprykę pokrojoną w paseczki, pieczarki, cebulę pokrojoną w ćwiartki, marchewkę pokrojoną w krążki, cukinie w paseczki i różyczki kalafiora. Jeśli w słoiku nadal jest miejsce, dokładam wszystkiego po trochu lub co mi zostało. Dosypuję po pół łyżeczki gorczycy i biorę się za zalewę. Mieszam ze sobą wszystkie jej składniki i doprowadzam do wrzenia.
Gotową zalewą, zalewam warzywa w słoikach, mocno zakręcam i pasteryzuję ok 5 min od momentu zagotowania się wody w garnku. Po tym czasie wyjmuję słoiki i odstawiam je do góry dnem. Przykrywam ściereczką i daje im spokojnie wystygnąć.
Gotowe !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz