17.09.2014

Marynowana papryka w zalewie miodowej.

Papryka w zalewie miodowej.
Pycha!!!

Potrzebujemy 2 kg papryki. Myjemy ją, usuwamy nasionka, a następnie kroimy według uznania.
 Moją pokroiłam w słupki, ale np. kosteczka też będzie ładnie wyglądała.


Do każdego, wyparzonego wcześniej słoiczka dodajemy: 1 liść laurowy, ok 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy oraz 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.
Następnie ciasno układamy paprykę.


Zalewa:
 Do 1 litra wody, dodaję: 1 łyżkę soli, 1 szklankę cukru, 1 szklankę octu, 1 łyżkę miodu.
Wszystkie składniki mieszam, tak żeby cukier, sól i miód dobrze się rozpuściły. 
 Po zagotowaniu, zalewam i mocno zakręcam słoiczki.
Następnie pasteryzuję ok 10 min od czasu zagotowania się wody.
 Wyjmuję, odwracam wieczkiem do spodu, przykrywam ściereczką i daje im spokojnie wystygnąć.
Gotowe!!!


Aby wszystkie składniki mogły ładnie się przegryźć, warto poczekać minimum dwa tygodnie.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz